Et lokalt kretsløp for energi: Resirkulering av flis i Hallingdal.
I hjertet av Ål kommune har to aktører gått sammen om å skape et sirkulært energisystem som både reduserer avfall og styrker lokal verdiskaping. Prosjektet, som involverer Hallingplast og Hallingdal Flisterminal, handler om å utnytte overskuddsflis fra produksjon – og gjøre den om til energi.
Fra restmateriale til ressurs.
Hallingplast genererer store mengder flis som biprodukt fra sin produksjon. Tidligere ble dette sett på som avfall, men i dag er det en verdifull ressurs. Flisen transporteres til Hallingdal Flisterminal, hvor den tørkes og foredles. Deretter returneres den til Hallingplast – nå som brensel til oppvarming av egne produksjonslokaler.
Dette skaper et lokalt kretsløp:
- Kortreist energi: Flisen fraktes kun få kilometer mellom produksjon og foredling.
- Redusert utslipp: Mindre behov for ekstern energi og transport gir lavere klimagassutslipp.
- Økonomisk gevinst: Hallingplast reduserer energikostnader og avfallsgebyrer.
Hallingdal Næringshage har bidratt til finansiering av ny flisterminal på Ål, og på klimakonferansen i april med konseptet vist frem med konkrete eksempler på hvordan sirkulærøkonomi kan fungere i praksis – inkludert samarbeid med kunder som Storefjell Hotell.
Et forbilde for distriktsnorge
Prosjektet viser hvordan samarbeid mellom industri og næringsutviklingsmiljø kan skape bærekraftige løsninger med lokal forankring. Det er et eksempel på hvordan restmaterialer kan bli til ressurser – og hvordan sirkulærøkonomi ikke bare er et ideal, men en praktisk realitet.
Foto: Hallingflis.no