Erstatter plast med norsk gran

Selskapet Sveinung T. Espedalen AS har fått 200.000 kroner fra Handelens Miljøfond for å ta i bruk tre som erstatning for plast i brøytestikker og bardunanvisere.

 

Handelens Miljøfond er norges største private miljøfond. Fondsmidlene kommer fra en kontingent som varehandelen betaler med 50 øre per plastpost. Nylig ble det kjent at fondet deler ut 105 millioner kroner til 123 ulike miljøprosjekter. Sveinung T. Espedalen er ett av selskapene som får støtte.

Støtten på 200.000 kroner gis til et prosjekt som gründer Tormod Rype har jobbet med de siste to årene, nemlig å forbedre miljøregnskapet til brøytestikker og bardunanvisere ved å produsere dem i norsk tettvokst kvistfri gran. I dag brukes gjerne plast, eller bambus.

Prosjektet vil bidra til å løse et miljøproblem ved å redusere plast som havner i naturen og på avveie langs veier og kraftlinjer. Bruk av norsk tre i form av gran vil også være et langt bedre alternativ enn for eksempel bruk av importert bambus.

– Det er jo helt fantastisk å få støtte fra handelens miljøfond, en anerkjennelse av oppgavene jeg startet med for 2 år siden sammen med Reinton Trevarefabrikk, sier Tormod Rype.

Terje Eckhoff, som er prosjektforvalter i Handelens Miljøfond, synes det er et godt prosjekt, vel verdt å støtte.

– Dette er et veldig konkret prosjekt, som det blir spennende å følge, og som det er artig å få lov å bidra til, sier han.

I Espedalen jobbes det nå for fullt med å produsere og teste brøytestikker og bardunanvisere produsert i norsk tettvokst kvistfri gran. Støtten fra miljøfondet gjør en forskjell.

– Det betyr veldig mye. Vi kan bruke mer midler til å samle og oppsøke de største veiserviceselskapene, lage tester og utbedre kvaliteten på produktet, og erstatte feilproduksjoner, sier Rype. Det arbeides nå for fullt med å få opp produksjonsvolumet og få brøytestikkene i tre ut på markedet.

Les mer om Handelens Miljøfond her.

Skroll til toppen