Hallingkost SA har søkt om beskyttelse av «Småmat » som tradisjonelt særpreg.
Småmat fra Hallingdal betegnes gjerne som Buskeruds nasjonalrett. For at ikke tradisjonsmaten skal vannes ut og navnet misbrukes, ønsker Hallingkost å bidra til å beskytte navnet. Nå er det søkt gjennom Matmerk om anerkjennelse og vern av den tradisjonsrike matretten som har vært laget og servert i Hallingdal i uminnelige tider.
- næringsmidlet må være fremstilt av tradisjonelle råvarer, ha en tradisjonell sammensetning, eller ha en produksjons- eller bearbeidingsmåte som gjenspeiler den tradisjonelle produksjons- eller bearbeidingsmåten.
- navnet i seg selv må være særpreget og tradisjonelt, eller uttrykke næringsmidlets særpreg.
– Vi søker for å verne om våre tradisjoner, det gjelder både oppskrift, tilberedning og mengde i småmaten. Vi ønsker ikke at storindustrien skal sette i gang med masseproduksjon å kalle det for småmat. Vi håper også at dette kan bidra til større interesse rundt produktet. Både hos dagligvare/storhusholdning og private, sier Ann Irene Haugen, daglig leder i Hallingkost SA.
I Hallingdal er det tradisjon for å servere lefsekling ved siden av småmaten. Det gir den unike smaken av både salt og søtt i ett og samme måltid.
– Norge har rikere mattradisjoner enn vi tror, og merkeordningen Beskyttede betegnelser er laget for å verne og løfte fram de norske matskattene. Vi er glade for hver søknad som kommer og ser fram til å ta «Småmat» gjennom søknadsprosessen, sier adminstrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.
Så snart søknaden er godkjent kan bedrifter som ønsker å bruke Småmat-navnet og merket tradisjonelt særpreg gjøre dette gjennom avtale med Hallingkost.
Les mer her: https://beskyttedebetegnelser.no/no/aktuelt/smaamat-fra-hallingdal-vil-opp-i-mateliten